Debattören Minna Gillberg har lyckats fånga åtminstone min uppmärksamhet ett par gånger den senaste vecka. Förra gången handlade det om lågenergilampor. Kanske har hon en medfödd känsla för vad som är medialt intressant.
Nu uttalar hon sig i Veckans Affärer, hon säger att prissättningen på el fungerar dåligt och att bolag som Fortum och Vattenfall gör stora övervinster. Minna Gillberg föreslår en börs för el från fossilbaserad produktion och en separat börs för el producerad från bio, vind och vatten. Då skulle priset på el med höga CO2-utsläpp blir korrekt menar Gillberg. På E24 kommenterar Vattenfall hennes utspel med den retoriska frågan "vem ska bestämma vem som får köpa den billiga respektive den dyra elen?" Gillberg svarar med att "Det gör stora energibolagen, som ofta producerar och handlar med el. I och med att vi är med i EU och har en gemensam inre marknad tycker Vattenfall att man skapar konkurrens om man handlar elen på en börs. - Problemet är att du och jag som konsumenter inte kan handla el på den börsen." Hela idén med att göra koldioxid-el dyrare undermineras, eftersom man säljer alla former av el för samma pris, säger hon. Läs hela artikeln på E24 här. Läs Vattenfalls officiella kommentar här. Alltihop verkar ha börjat när Vattenfalls Hans Von Uthmann debatterade med Minna Gillberg på ett seminarium, se inspelningen här.
Jag tycker att idén med att sälja el på två olika börser är intressant, det skulle omedelbart visa sig var efterfrågan finns, självklart är det ur ett konsumentperspektiv intressant att köpa den billigaste elen, som också är klimatsmart. I dagens system prissätts all el efter den dyraste producerade elen, det gör det lönsamt att producera med t ex vattenkraft. Problemet är at vi alltmer är en gemensam marknad med Europa, det vinner vi på ibland och förlorar på ibland. Elmarknaden blir alltmer en integrerad europeisk marknad som faktiskt har sina förtjänster. Givetvis kan funktionen bli bättre, framför allt måste kundernas efterfrågan snabbare avspegla sig i leverantörernas utbud. Som en fastighetsägare nyligen frågade mig; hur gör man om man bara vill ha kärnkraftsel?
måndag 2 februari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar