I dagens SvD kritiseras Vattenfalls aktiviteter i Tyskland. Det är ingen nådig kritik som EU-parlamentarikerna tyska Elisabeth Schroedter och svenske Carl Schlyter (mp) framför. SvDs rubriksättare valde rubriken "Vattenfall utplånar byar i Tyskland". En rätt dräpande rubrik. Bakgrunden är att Vattenfall har ett antal brunkolsfält som hotar att förstöra, eller redan har förstört, närbelägen bebyggelse.
Vattenfall har allt att vinna på att behålla sin kolbaserade elproduktion, det är därför man jobbar stenhårt på koldioxidinfångning och koldioxidlagring. Då kan man behålla de äldre kraftverken, komplettera med ny teknik och vara en fortsatt stark energiproducent.
Debattörerna kräver att ägaren, den svenska staten, ska ta sitt ansvar och visa vägen mot en mer hållbar lösning, både globalt och lokalt. Som modell för detta vill man införa ett ägande med större mångfald. Lösningen skulle däremd heta Public interest company (PIC). Modellen bygger på att man i ledningen för bolagen inkluderar stakeholders och inte bara representater för ägarna -shareholders. Det medför enligt Schroeder och Schlyter en bolagsordning som säkerställer största möjliga hänsyn till de som påverks av bolagets utvecklingsbeslut.
Jag tror inte att Vattenfall jublar över den här puliciteten. En debatt om bolagets ansvarstagande som ger svenskarna större förståelse för vad Vattenfall ägnar sig åt på andra marknader är inte högst på näringsdepartementets önskelista. Ska bli intressant att se hur Maud Olofsson kommenterar detta.
Läs inlägget här
måndag 20 oktober 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar