torsdag 26 juni 2008

Över ån efter vatten, en klimatskatt på bostäder

Idag har Naturskyddsföreningen, Riksbyggen och HSB en gemensam artikel i SvD om ett förslag att klimatbeskatta bostäder. Idén är att se till fastighetens klimatbelastning och med det som grund beskatta fastigheten. Det ska enligt författarna skapa drivkrafter att göra fastigheten mindre miljöbelastande. En vacker tanke som behöver analyseras en aning tror jag:

En byggnad/fastighets miljöbelastning består av tre skeden, uppförande, drift och rivning. I all väsentlighet är det under driftfasen som den stora miljöbelastningen sker. Framför allt är det energianvändningen som kan anses vara den huvudsakliga miljöbelasniningen under en byggnads livstid.

Under många år har det funnits goda ekonomiska incitament att genomföra energibesparande åtgärder för både fastighetsägare och enskilda boende. Detta incitament blir givetvis starkare ju mer energipriserna ökar. Oljepriset är på rekordnivåer just nu, även elpriset är fantastiskt högt. Fjärrvärmepriserna ökar konstant. En stor del av de energikostnader som fastighetsägare har är indirekt eller direkt i form av skatter, även miljöskatter som CO2-skatt med mera.

Artikelförfattarna vill att en skatteväxling genomförs så att ökad förbrukning relativt sett blir dyrare och en minskad förbrukning successivt blir relativt billigare. Den fastighet som har goda klimatprestanda betalar en lägre fastighetsskatt än motsvarande fastighet som har sämre klimatprestanda i likhet med fordonsskatten.

Problemet med förslaget är att man inte har sett till verkligheten. De ekonomiska incitamenten att genomföra energibesparingar ökar med ökande energipriser och energiskatter. Redan idag genomförs massor av energieffektiviseringar, tro mig. Det är alltså redan idag mycket lönsamt att energieffektivisera, ekonomiska incitament saknas inte, problemet är att vi trots tydliga incitament inte genomför allt det som är ekonomiskt lönsamt. Det finns en imperfektion i marknaden, men det finns i alla marknader.

Det jag har upptäckt det senaste året är att många fastighetetsägare behöver ytterligare vägledning i hur dom ska göra, det saknas varken incitament eller intresse, men dom vet inte hur. Det blir otroligt tydligt när man utvärderar erfarenheter från energideklarationernas första tid, våra bostadsrättsföreningsmedlemmar säger att dom behöver veta hur man gör för att bli mer energi- och klimatanpassad, dom ser energideklarationerna som ett första steg i ett klimatarbete.

Det behövs inga fler incitament och tillkrånglade skattekonstruktioner som siktar in sig på den frukt som hänger högst upp i trädet. Det finns otroligt mycket fallfrukt och lågt hängande frukt att plocka först. Låt oss hjälpas åt att skörda den först.

Artikeln i SvD här

Inga kommentarer: