I påskhelgen blev det ett brutalt omslag i stockholmsvädret, vägen mot våren var ju redan utstakad. Nu blev det riktigt kallt istället, vinterns hittills kallaste dagar kom i slutet på mars. Det kalla vädret påverkar fastighetsägare på flera sätt, dels kan det uppstå en del praktiska problem när kylan kommer plötsligt, värmesystemen hänger inte riktigt med och det blir kallt inne. Har man otur kan det uppstå sönderfrysningar och vattenskador som följd.
En konsekvens av att vi fick rikgt kalla dagar är att fjärrvärmekostnaden för stockholmarna kommer att gå upp nästa år. Det beror på att det är en del av den fasta kostnaden bestäms under de kallaste timmarna varje år. Innan påskhelgen hade vi inte särskilt många timmar med kallt väder, under påsken blev det istället kallt med besked. Enligt Fortums normalprislista kan man läsa:
Årseffekten revideras av leverantören den 1 januari varje år. Årseffekten beräknas utifrån föregående vinterperiods (oktober - april) uppmätta timmedeleffekter. Vid beräkningen tas de 5 högsta mätvärdena bort och årseffekten beräknas som ett medelvärde av de 5 därefter högsta mätvärdena. Den beräknade årseffekten avrundas nedåt till närmaste heltal.
Det räcker alltså med tio timmar riktigt kallt väder för att årskostnaden för nästa år ska bli högre, det är därför det blir ännu dyrare att köpa fjärrvärme nästa år. Taxekonstruktionen kan läsas i sin helhet här se normalprislista A...
Bilderna nedan visar temperaturen i Stockholm/Bromma under vintern. det är tydligt att påsken i slutet av mars är lägsta nivåerna som uppmätts. Underlaget kommer från den fantastiska sidan www.wunderground.com

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar